Malaria

Malaria is een ernstige, soms dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten.

Malariaparasieten worden door muggen overgedragen op mensen. De parasieten komen via een muggenbeet het lichaam binnen en vermenigvuldigen zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen.

Malaria komt voor in de (sub) tropen en doodt elk jaar nog steeds meer dan 400.000 mensen. Malaria kan niet van mens op mens overgedragen worden.

Symptomen

De eerste verschijnselen van malaria zijn hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en koorts. De koorts is niet altijd heel hoog en ook koude rillen komen niet altijd voor.

Een malaria-aanval lijkt in sommige gevallen op de griep. Verder kunnen braken, diarree en hoesten met kortademigheid symptomen van Malaria zijn.

Bescherming & Behandeling

Een vroege diagnose kan levensreddend zijn. Zodra malaria is gediagnosticeerd kan een antimalriabehandeling worden gestart. Als u vermoedt dat u Malaria heeft, zoek dan onmiddelijk medische hulp en vermeld dat u in de (sub) tropen bent geweest.

Er is geen vaccin tegen malaria. U kunt zicht tegen malaria beschermen door anti-muggen producten te gebruiken, antimalariamiddelen te slikken, of preventief een noodbehanding mee te nemen op reis.