Knokkelkoorts

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een door muggen overdraagbare infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus.

Het virus is in meer dan 110 landen actief en wordt voornamelijk verspreid door de Aedus mug.

Het virus komt veel voor in verstedelijkte gebieden in tropische landen. Vrouwelijke muggen verspreiden het virus tijdens de vroege ochtend en in de avond. Dengue kan niet van mens op mens overgedragen worden.

Symptomen

Het begin van de ziekte vindt tussen 3 en 14 dagen na de beet plaats. De gebruikelijke griepachtige symtpomen omvatten koorts, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en na enkele dagen kan er huiduitslag ontstaan.

Knokkelkoorts is meestal niet van een griep te onderscheiden.

In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstiger met bloedingen uit de neus of tandvlees, vermoeidheid, ernsitige buikpijn, constant braken en ademhalingsmoeilijkheden.

Bescherming & Behandeling

Er is geen vaccin tegen knokkelkoorts en omdat er geen speciefieke antivirale behandeling is, is ondersteunende zorg en rust meestal voldoende na infectie met het virus om goed te herstellen.

Voor de ernstige vorm van de ziekte worden patiënten gebruikelijk opgenomen op een intensive care-afdeling.

Als u vermoedt dat u knokkelkoorts heeft, zoek dan onmiddellijk medische hulp en vermeld dat u naar een dengue-koortszone bent gereisd.

Omdat een goede bescherming de enige effectieve methode is, is het essentieel om de juiste anti-muggen producten te gebruiken om muggenbeten in risico gebieden te voorkomen.

Risicogebieden