Gele koorts

Gele koorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus en komt voor in bepaalde delen van Afrika en Zuid-Amerika.

Gele koorts verwijst naar het geel worden van de huid en ogen (geelzucht).

Het virus wordt verspreid door de beet van een geïnfecteerde mug. De muggen die gele koorts verspreiden zijn voornamelijk overdag actief, en dan vooral rond zonsopgang en zonsondergang. Gele koorts kan niet van mens op mens overgedragen worden.

Symptomen

De incubatietijd (tijd van infectie tot symptomen) is meestal 3-6 dagen.

De meeste mensen herstellen moeiteloos na een ziekte van minder dan 5 dagen waarin ze last hebben van geelzucht en griepachtige symptomen zoals plotselinge koorts, rillingen, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, verminderde eetlust, buikpijn, rugpijn, misselijkheid, braken, vermoeidheid en uitdroging.

In 15% van de gevallen komt de koorts en buikpijn terug en begint de leverbeschadiging die de vergeling van de huid veroorzaakt. Hierdoor neemt het risico op shock, interne bloedingen en nierfalen toe. De helft van deze patiënten sterft binnen 10-14 dagen aan het virus.

Bescherming & Behandeling

De beste bescherming is het gebruik van een product met 50% DEET om muggenbeten te voorkomen. Ook wordt het geadviseerd om onder een klamboe te slapen. Daarnaast kun je je laten vaccineren tegen gele koorts. Voor een aantal landen is deze vaccinatie zelfs verplicht.

Er is geen remedie voor gele koorts. Geïnfecteerde personen moeten in het ziekenhuis worden opgenomen. Door de snelle achteruitgang van organen betekent dit meestal een verblijf op de intensive care.

Als u vermoedt dat u gele koorts heeft, zoek dan onmiddellijk ondersteunende zorg om uw symptomen te verlichten en vermeld dat u naar een gele koortszone bent gereisd.

Risicogebieden