Chikungunya

Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen van Chikungunya komen overeen met die van knokkelkoorts (Dengue) en het Zika-virus.

Het virus wordt verspreid door de beet van een geïnfecteerde mug. Muggen verspreiden dit virus voornamelijk overdag.

Chikungunya kan niet van mens op mens overgedragen worden, maar kan wel doorgegeven worden van moeder op kind tijdens de zwangerschap.

Symptomen

Na een incubatieperiode van 3 – 7 dagen verloopt de ziekte meestal onschuldig met koorts, gewrichtspijn, hoofdpijn, vermoeidheid, huiduitslag, spijsverteringsklachten en soms conjunctivitis (ontsteking van slijmvlies van het oog).

Deze symptomen verdwijnen meestal binnen 1-2 weken, maar ernstige gewrichtspijn of stijfheid kunnen enkele weken, maanden of zelfs jaren aanhouden. De pijn kan leiden tot bijna onbeweeglijkheid van de gewrichten.

In enkele gevallen zijn neurologische aandoeningen gemeld, waaronder het syndroom van Guillian-Barré, palsies, meningoencephalitis, slappe verlamming en neuropathie.

Bescherming & Behandeling

De beste bescherming is het gebruik van een anti-muggen product met 50% DEET om buggenbeten te voorkomen. Ook wordt geadviseerd om onder een klamboe te slapen.

Omdat er geen vaccin of specifieke medicatie voor Chikungunya is, wordt ondersteunende verzorging en rust aanbevolen voor de behandeling van koorts en pijn.

Als u vermoedt dat u Chikungunya heeft, zoek dan onmiddellijk medische hulp en vermeld dat u naar een chikungunya-viruszone bent gereisd.

Risicogebieden